Sastanak sa Igračima (09.11.2019.) - Balkan School Community

Pet godina sa vama

Članci

Sastanak sa Igračima (09.11.2019.)

Posted on

Pozdrav svima, prije svega u ime cijele administracije servera želio bih da se zahvalim svim igračima koji su u onolikom broju prisustvovali sastanku sa igračima, a sigurni smo da je veliki broj vas bio i spriječen da prisustvuje sastanku, zbog čega i pravimo ovu temu.

Naime, tema sastanka održanog sinoć (09.11.2019.) bio je razvoj servera, odnosno učešće igrača u razvoju servera. Naš server postoji od jula 2016. godine. Za period od 3 godine i 5 mjeseci promijenilo se zaista dosta stvari, server je imao dosta uspona i padova, međutim, kada se osvrnemo, vidimo jedan dobar posao, jedan jak i stabilan server, sa automatizovanim i unikatnim sistemima, odličnim mapama, i naravno, odličnim igračima.

Velika prepreka razvoju servera je i neredovno ažuriranje SAMP klijenta, zbog čega su i naše mogućnosti ograničene. Ali, svi smo svedoci da se i u takvoj situaciji mogu napraviti inovacije, mogu se napraviti sistemi koji će biti zanimljivi igračima. Naš uspjeh je još veći kada imamo na umu da je na ažuriranjima u prosjeku radilo 4-5 ljudi. Međutim, jedna izreka kaže “dvije glave su pametnije od jedne”. Vođeni tom izrekom odlučili smo da i vas uključimo u razvoj servera.

E sada se nameće ono glavno pitanje “kako ti igrači mogu doprinijeti razvoju servera”. Pa, postoji više načina:

  • Možete se oprobati u mapanju, imate dvije mogućnosti – prva je Map Editor, a druga je Texture Studio. Na Youtube kanalu kolege @D O N -a možete pronaći par zaista dobrih tutorijala – KLIK
  • Možete pomoći i u skriptanju tj. u izradi TextDraw-ova, u izradi attachments-a za vozila, attachments-a za ljude (npr. kape, kacige, marame, vip dodatke itd.) zatim, u izradi nekih jednostavnijih sistema.

Pretpostavljamo da vam sve ovo trenutno izgleda jako komplikovano, međutim, uz malo vježbe i rada, možda baš vi budete maperi ili skripteri Balkan School servera. Ukoliko ste zainteresovani za ove aktivnosti pored gore navedenih tutorijala, na Youtube-u i Google-u imate zaista veliki broj tutorijala i o mapanju i o skriptanju, a ako već imate neke radove vezane za skriptu ili mape možete ih postaviti u PDF-u Map/Script radovi. Ako ne želite da postavljate svoje radove u ovom PDF-u, sve svoje skript radove možete poslati @Ryan_Jackson-u u privatnoj poruci, a svoje map radove možete slati @D O N-u. Takođe, sva pitanja koja imate u vezi mapanja i skriptanja možete postaviti Donu i Ryanu i siguran sam da ćete dobiti konkrentne i kvalitetne odgovore koji će podići vaše znanje na viši nivo. Takođe, ukoliko nijeste baš zainteresovani za mapanje i skriptanje, a imate neke jako dobre ideje za koje ste sigurni da mogu biti sprovedeni na serveru, svoju ideju iznesite u PDF-u Predlozi.

Kako da postanem dio razvoja servera i koje prednosti imam?

Dakle, ukoliko želite da baš vas izaberemo kao člana tima koji će raditi na razvoju servera, morate ispuniti više kriterijuma:

  • Najbitniji kriterijum je ponašanje tokom dosadašnje igre na serveru,
  • Zatim, vaše znanje i ideje,
  • Vaša sposobnost učenja i sticanja novih znanja.

Prednosti koje imate kao član tima koji će raditi na razvoju servera su:

  • Prije svega druženje sa ljudima koji imaju slična interesovanja kao vi,
  • Zatim, sticanje znanja i sposobnosti za koje sam siguran da će vam koristiti i u budućnosti ukoliko želite da se bavite programiranjem,

Takođe, siguran sam da ste primijetili novi kanal na TeamSpeak-u koji se zove Server Development i zapitali se čemu on služi. Naime, pristup ovom kanalu imaće svi ljudi koji budu radili na razvoju servera. To će biti kanal u kojem će članovi tima koji budu radili na razvoju servera moći da se druže, rade zajedno, razmjenjuju iskustva, međusobno se unapređuju itd.

Još jedna bitna informacija je da će u narednih 5 do 7 dana biti otvoren server koji ima 200 slotova. Na tom serveru biće verzija 1.0, te će svi igrači koji su tada igrali moći da se prisjete svojih početaka, ali će i igrači koji su kasnije došli na server moći da vide kako je sve to nekada izgledalo. IP servera glasi – samp.balkan-school.com:7779. Dakle, da još jednom napomenem, ovaj server će raditi 5 do 7 dana, a glavni server će za to vrijeme normalno raditi, kao i do sada.

To bi bilo to što se tiče ove teme, više informacija vezanih za razvoj servera, kao i za vaše učešće u njemu očekujte uskoro. Do tada, uživajte u igri na serveru.