FiveM ili RageMP - šta birati? - Prednosti i mane RageMP i FiveM

 

Članci

FiveM ili RageMP – šta birati?

Posted on

Pozdrav svima. U današnjem postu vam predstavljamo razlike između RageMP i FiveM. Na osnovu ovih razlika ćete lako proceniti i njihove prednosti i mane.

FiveM ili RageMP – šta birati?

RageMP

RageMP je alternativna multiplejer modifikacija za Grand Theft Auto V koja vam omogućava da igrate, hostujete i kreirate sopstvene prilagođene režime igara na Grand Theft Auto V koristeći C ++, C# i JavaScript.

FiveM

FiveM je multiplejer modifikacija Grand Theft Auto V koja vam omogućava da igrate na prilagođenim namenskim serverima koje pokreće Cfk.re.

Razlike

U narednom delu teksta smo izdvojili neke osnovne, nama kao i većini igrača najupečatljivije razlike između ove dve platforme. Ove razlike u mnogome mogu da vam pomognu, ili da vas navedu da se odlučite za jedan od ova dva klijenta.

NPC limit – broj igrača

Prva i osnovna razlika između ove dve platforme, a možda čak i najznačajnija je broj igrača i njegov limit. RageMP pruža svojim korisnicima neograničen broj slotova, i kao takva, ova činjenica značajno utiče na celokupan doživljaj same igre. Sa druge strane, FiveM je dosta ograničen po ovom pitanju. Broj igrača na serverima koji koriste ovu platformu se u većini slučajeva kreće između 70 i 100. FiveM u svakom momentu igra oko 150 hiljada igrača, dok RageMP igra oko 30 hiljada.

Sinhronizacija

Dolazimo do sinhronizacije, gde FiveM zasigurno nosi prevagu. Imajući u vidu dosta veći broj slotova na RageMP serverima, prosto je normalno da tamo vlada slabija sinhronizacija zbog broja igrača. Posledice loše sinhronizacije se osećaju u igri, a pogotovo pri vožnji i pucnjavi. Na FiveM serverima je ovo svedeno na minimum. RageMP trenutno ima slabiju sinhronizaciju ali u 1.1 verziji (koja još nije izašla), RageMP developeri su najavili da će sinhronizacija biti mnogo bolja.

Skripta (kodiranje)

RageMP serveri su se pokazali dosta težim za skriptere. Dok za RageMP servere skripteri moraju da faktički rade kod od nule, i sami ga smišljaju, za FiveM servere postoje iole gotovi kodovi za pojedine radnje koji se mogu naći na internetu. RageMP se programira u C# za server-side i JavaScript za client-side. FiveM se programira u Lua ili C# za server-side i JavaScript za client-side.

Vrste servera

Većina servera na RageMP klijentu su RolePlay serveri. Prethodno smo rekli da RageMP serveri sadrže unikatne kodove, te zbog ovoga nam se ovde otvara spektar najrazličitijih RolePlay servera. FiveM serveri takođe imaju udela što se RolePlay servera tiče, ali kod njih dominiraju i neki drugi modovi, kao što je recimo DeathMatch. Tako da zaključujemo da nam FiveM serveri pružaju više mogućnosti što se ovoga tiče.

Zaključak

Stigli smo do samog kraja. Nakon što smo vam naveli one najbitnije razlike, na vama ostaje da sami procenite koji vam od ovih klijenata više paše. Ako ste ljubitelj RolePlay servera, i želite da posetite zajednice isključivo fokusirane na taj vid gameplay-a, onda je za vas definitivno RageMP. No sa druge strane, ako volite nešto opušteniju igru, sa mogućnošću biranja između raznih modova, pa i deathmatch-a recimo, prijaće vam FiveM. Odluka je na vama.

Našu zajednicu uskoro očekuje otvaranje servera na RageMP platformi, o tome možete malo detaljnije pročitati OVDE.

Takođe, RageMP klijent možete preuzeti OVDE, a FiveM klijent OVDE.